cheerful woman

Opvliegers en nachtelijk zweten

Warmteopwellingen zijn de bekendste en meest voorkomende klacht van de overgang. Je krijgt het plots erg warm op je borst, dat zich snel verspreidt naar je hals en hoofd of soms naar je hele lichaam.  Je huid wordt helemaal rood. Ze kunnen 30 seconden duren, maar ook ettelijke minuten. Door de warmte kan je ook hevig beginnen zweten. Nadien krijg je het opeens erg koud. De frequentie ligt tussen 1 en 20 X per dag. Tijdens een opvlieger stijgt ook je hartslag. 

Hartkloppingen

Ze kunnen angstaanjagend overkomen, maar betekenen niet noodzakelijk dat er iets mis is met je hart. Hartkloppingen tijdens de overgang zijn meestal ongevaarlijk en vergen doorgaans geen speciale behandeling.

Hartkloppingen tijdens de overgang worden veroorzaakt door hormonale veranderingen. Bij hartkloppingen gaat je hart zo hevig bonzen dat je het bewust voelt kloppen in je keel of borst.

 

peaceful woman
massage

Slaapproblemen

Veel vrouwen ervaren al slaapproblemen lang voordat ze effectief in de menopauze zijn. Al van in de pre-menopauze die tot 10 jaar of meer kan duren voordat je in de menopauze komt steken slaapproblemen de kop op. Sommigen krijgen last van inslapen, sommige van doorslaapproblemen en anderen worden telkens zeer vroeg wakker en kunnen de slaap niet meer vatten. Met grote vermoeidheid tot gevolg. Dit heeft een grote impact op het werk en het gezin. 

Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid of depressieve stemming

Slechts weinig artsen herkennen de typische symptomen van de premenopauze. Nochtans is het een periode die lang kan duren: tot wel tien jaar of meer vóór de start van de eigenlijke menopauze. Daardoor krijgen sommige vrouwen onterecht de diagnose dat ze depressief zijn. Toch bestaat er zeker een link tussen overgang en depressie. Je geslachtshormonen hebben bijvoorbeeld een grote invloed op je stemming…

In de overgang zijn je geslachtshormonen niet stabiel. En aangezien je geslachtshormonen ook je stemming, je geheugen en je verstand beïnvloeden, laat dat zich al snel merken. Je lichaam kan immers helemaal niet meer volgen als je hormonen schommelen en elke dag weer andere hoeveelheden uitscheiden. Het is een heel complex systeem.

stenen

Spier- en gewrichtsklachten

Kom jij ook steeds vaker stram uit bed? Ben je stijf als je een poos gezeten hebt, of heb je pijn in je handen, knieën of heupen? Veel vrouwen krijgen last van spier- en gewrichtspijn in de overgang. Pijn in de spieren en gewrichten is zelfs een van de meest genoemde overgangssymptomen

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid, brainfog of dementie?

Sleutels kwijt, portemonnee vergeten, niet meer op de naam van de overbuurvrouw kunnen komen. En dat terwijl je altijd zo goed georganiseerd was! De overgang doet veel met je brein. Oestrogenen zorgen ervoor dat de communicatie in je hersenen goed verloopt. Nu de productie van dit hormoon afneemt, komt daar verandering in. De schommelende hormoonspiegel kan namelijk voor een ‘brain fog’ zorgen: een algeheel warrig gevoel. Je geheugen lijkt een zeef en je loop de hele dag achter de feiten aan. De een noemt het vergeetachtigheid, de ander een concentratiestoornis. Dementie? Nee, de overgang. 

Vaginale droogheid

Tijdens de vruchtbare periode menstrueert de vrouw elke maand. Tijdens de overgang vermindert het aantal menstruaties en blijft de menstruatie uiteindelijk weg. Dit komt door hormonale veranderingen: de vrouwelijke hormonen (vooral oestrogeen) nemen in aantal af. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de menstruatie maar ook voor de kalkspiegel in de botten, de conditie van de huid, de haren, de urinewegen en de bloedvaten alsook voor de doorbloeding in de vagina. Dit is een normale fase in het vrouwenleven en wijst op een gezond en goed functionerend lichaam.

Door de verminderde aanmaak van oestrogeen worden de slijmvliezen droger waardoor de ogen en mond droog aanvoelen. Bij de ogen geeft dit een branderig gevoel. Bij de vagina kan dit zorgen voor een droog, jeukerig gevoel en pijn bij het vrijen.

Seksuele problemen/verminderd libido

Een verminderd libido betekent letterlijk: minder zin in seks hebben. Vrijwel iedereen heeft daar wel eens mee te maken. Bij vrouwen in de overgang komt het echter veel vaker voor. Een verminderd libido tijdens de overgang heeft voornamelijk te maken met de hormonale verandering die in deze periode van je leven kan ontstaan. Die kan dus van invloed zijn op je seksualiteit.

Hormonen spelen dus een grote rol in het verminderen van je libido tijdens de overgang. Maar ook emotionele klachten – uiteindelijk ook wel weer veroorzaakt door hormoonschommelingen – kunnen je zin in seks beïnvloeden. 

Ook kunnen vrouwen zich neerslachtig voelen, bijvoorbeeld doordat ze het moeilijk vinden dat ze ouder worden of zich in hun relatie minder aantrekkelijk voelen. Dit alles komt je libido natuurlijk ook niet ten goede.

Gewichtstoename

Veel vrouwen komen tijdens de overgang een paar kilo aan. Soms lijkt het wel of die vetrolletjes er vanzelf bijkomen, want ze verschijnen ook als je helemaal niet anders of meer bent gaan eten. Overgewicht is voor niemand goed, maar als je in de overgang bent, heb je extra veel redenen om op je gewicht te letten. Een te hoge BMI kan namelijk het risico op ziektes als een hartinfarct, trombose en depressie vergroten.

Angst, stress of paniek

Veel vrouwen klagen over toegenomen angst en/of stress tijdens de overgang. Ook paniekaanvallen komen voor. Hoe ontstaan deze overgangsklachten? Tijdens de overgang ben je hier extra gevoelig voor. Dit komt doordat je menopauze je hormoonhuishouding op z’n kop zet. Hierdoor moeten zowel je lichaam als je geest op zoek naar een nieuw evenwicht. Sommige worden zelfs geplaagd door paniekaanvallen. Was je normaal nergens bang voor, nu denk je de hele tijd aan enge ziektes, ongelukken of brand. Of je raakt ineens vreselijk in paniek, zonder aanwijsbare reden. Angst en paniekaanvallen komen vaak voor tijdens de overgang.

Vermoeidheid: Lichamelijke en geestelijke uitputting

Een vrouw in de overgang zit als het ware in de omgekeerde puberteit. Net zoals tieners tijdens de puberteit vaak vermoeid zijn door alle lichamelijke veranderingen die ze ondergaan, zal een vrouw tijdens de menopauze ook sneller vermoeid zijn en meer behoefte hebben aan rust. De slaapproblemen leiden ook tot te weinig uren slaap met als gevolg oververmoeidheid overdag.

Blaasproblemen

De hormonale veranderingen kunnen het risico van een blaasontsteking verhogen. Ook kan er onbeheerst en ongewild (licht) urineverlies optreden bij inspanning en bij hoesten en niezen. Daarnaast kan je ook een aandrang krijgen om plots te plassen, je kan het niet onderdrukken, je moet er meteen gehoor aan geven. De urinewegen (blaas, urineleiders, plasbuis) zijn bekleed met een dun laagje slijmvlies. Het slijmvlies beschermt het tere weefsel van de urinewegen en zorgt ervoor dat de blaas goed functioneert. Als de overgang intreedt worden de slijmvliezen dunner en droger.Dit kan blaasontstekingen en urine-incontinentie tot gevolg hebben.